ANAHTAR KELİMELER

Hillpark Suites   Mortgage   Guardian   Halkalı   Hande Yener   Antalya   Emin Çölaşan   Orhan Pamuk   Villa   Suikast   Rıdvan Dilmen   Telekom   Mimar   Okan Bayülgen   Altın Portakal   Sağlık   Ayşe Arman   Ertuğrul Özkök   Banu Evleri   Tan   Emmy   Fethullah Gülen   Gap İnşaat   Alman İnşaat   Sinema   Kurtlar Vadisi   Paris Hilton   Gülgün Feyman   Reklam   Sarıgazi   Egoist   Sarı Evler   Mustafa Sandal   Tuğba Özerk   Gece Yolcuları   Radyo   Pınar Aylin   Fergie   Facebook   Mor ve Ötesi   Anadolu Yakası   Çekmeköy   Bekir Coşkun   Zafer Mutlu   Jessica Simpson   Can Dündar   Kanal 7   Eurovision   50 Cent   Ağaoğlu   Binbir evler   Mtv   Beşiktaş   Oktay Ekşi   GYO   Otel   Dumankaya   Galataport   Perihan Mağden   Avrupa Yakası  

YEMEK TARİFLERİ

ÖNEMLİ LİNKLER
izle haber   newspip   ingilizce sözlük   video   yorumcuyum  

04.09.2010
Qazete ana sayfaya dönmek için tıklayınız

Elma tipi şişmanlığa dikkat


Menopozdan sonra elma tipi şişmanlık tehlikesi.


SÜ Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Diyabet Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı kilo sorunu olanların elma ve armut tipi şişmanlık olarak iki grupta değerlendirildiğini, elma tipi şişmanlığın vücut yağlarının daha çok orta bölgede (karın-bel) toplanması ile karakterize olduğunu, armut tipi şişmanlıkta ise vücuttaki fazla yağların daha aşağıda (kalça) ve daha yayılmış olarak bulunduğunu kaydetti.

Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını vurgulayan Kaya, dünyada 1 milyardan fazla kişinin aşırı kilolu, en az 300 milyon kişinin ise obez olduğunu ifade ederek, 2025 yılından sonra dünya nüfusunun en az yüzde 60'ının obez olacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Obezite ile diyabet arasında sıkı bir ilişki olduğunu, karın yağları arttıkça, bel çevresi genişledikçe, serbest yağ asitlerinin karaciğere geçtiği ve insülin direncine yol açtığını dikkati çeken Kaya, ''Vücut yağ dağılımı insülin direncini belirleyen en büyük faktör. Karın yağlarının artması tip 2 diyabetin gelişmesine yol açmaktadır'' dedi.

Aşırı yağın kalpte toplanması durumunda kalp yetmezliğine, iskelet kaslarında toplanırsa insülin direncine yol açtığını belirten Prof. Kaya, yağın pankreasta oluşması halinde ise insülin yetmezliğine neden olduğunu vurgulayarak, ''balkonlu erkek'' diye tabir edilen göbekli ve karın bölgesi kalın erkeğin diyabet riski kadar elma tipi denilen kadınların da aynı riskle karşı karşı olduğunu söyledi.

"FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART" Armut tipi şişman kadınların menopozdan sonra elma tipi şişmanlıkla karşı karşıya geldiğini anlatan Ahmet Kaya, ''Menopozdan sonra östrojen hormonunun azalmasından sonra elma tipi şişmanlık oluyor. Bunun gelişiminde bir çok faktör var. Bunlardan biri durağan yaşam, fiziksel aktivitenin azalması. Fiziksel aktivitenin artmasının elma tipi şişmanlığı önlediğini, kas içi yağlanma ve karaciğer yağlanmasının geriye gittiğini görüyoruz. Kadınlarda elma tipi şişmanlık zararlı'' diye konuştu.

Dünyanın hızla yaşlandığını ifade eden Prof. Dr. Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: ''1900'lü yıllarda kadınlar menopozdan sonra bir yıl içinde ölüyordu. Şimdi kadınların menopozdan sonra en az 30 yıl yaşadığını görüyoruz. Armut tipi kadın, hayatının 30 yılını elma tipi ile geçiriyor. Elma tipi kadın diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların tehdidi altında. Olmaması gereken yerlerde yağ toplanması, riski daha da artırıyor. Bunu önleyecek tek şey fiziksel aktiviteyi artırma.'' Tip 2 diyabet ve obezitenin çocukları bile tehdit eder hale geldiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Kaya, Amerika'da 2-3 yaşında tip 2 diyabetli çocuklarla karşılaşılabildiğini bildirdi.

"ZAYIFLAR DA KORKSUN" Zayıf görünenlerin de diyabet olabileceğini dikkati çeken Kaya, buna örnek olarak Japonları verdi. Japonların zayıf göründüğünü ancak viseral yağ dokusu toplanmasının fazla olduğunu anlatan Kaya, ''Bunun tehlike eşiği 100-110 santimetrekaredir. Örneğin beden kitle endeksi 25 kilogram metrekare olan bir Japonda bu rakam 110'u aşmıştır. Onlar normal görünseler de diyabet olma olasılığı daha fazladır. Zayıflar da diyabetten korkmalı. Genetik faktörler de diyabette önemli'' dedi.

Durağan yaşamın insanın en önemli düşmanı olduğuna işaret eden Ahmet Kaya, durağan yaşamın, çocukları bile tehdit ettiğini vurguladı. Sürekli sınavlara hazırlanan, günün büyük bölümünü bilgisayar başında oyun oynayarak geçiren, geleneksel beslenme tarzı yerine fast food beslenen çocuğun obezite ve diyabet riski altında bulunduğunu bildiren Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: ''İnsanın cinsiyeti ve genetiği değiştirme şansı yok ancak hastalıklara zemin hazırlayan risk faktörlerini değiştirebilir. Hareket etmek, yürümek, daha fazla çalışmak, az ve sık yemek, yemeği yavaş çiğnemek risk faktörlerini ortadan kaldıracak aktiviteler.''


GÜNÜN HABERLERİ


Ölüm orucu tutan Dursun Çiçek revire kaldırıldı


Albay Dursun Çiçek bugün rahatsızlandı ve revire kaldırıldı.


Haber detayı için tıklayız

Kule yaşamını tercih edenlere


Ntowers esenyurt projesi 31 katlı kulelerden meydana geliyor. Proje, şehri yüksekten seyretmek ve dikey yaşamı tercih edenler için geliştirildi.


Haber detayı için tıklayız

STAR TV'NİN YENİ YAYIN DÖNEMİ TANITIM FİLMİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI


Star TV, “Star izleyin, iyi hissedin” sloganıyla yeni yayın dönemine girdi.


Haber detayı için tıklayız

RADİKAL YAZARI AYRILIĞINI ŞÖYLE DUYURDU: 'GAZETEDEN ŞUTLANMIŞ BULUNUYORUM. CÜMLENİN MALUMU OLSUN'


© MEDYATAVA- İşte noter ihtarnamesiyle işten çıkarılan o değerli isim...


Haber detayı için tıklayız

FLAŞ! VATAN'IN HANGİ YAZARI İLE NEDEN YOLLARI AYRILDI?


© MEDYATAVA- İşte Vatan Genel Yayın Yönetmeni İsmail Yuvacan’ın o yazara gönderdiği veda yazısı.


Haber detayı için tıklayız

İŞTE KANAL D'NİN YENİ DİZİSİ ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ'NİN TANITIM FRAGMANI -VİDEO-


Kanal D'nin yeni sezondaki iddialı dizisi 'Öyle Bir Geçer Zaman ki'nin tanıtım fragmanı yayınlanmaya başladı...


Haber detayı için tıklayız

HANGİ CUMHURİYET YAZARININ TV'DEKİ PROGRAMINA YASAK GELDİ?


© MEDYATAVA- O yazar Medyatava'ya şu açıklamayı gönderdi.


Haber detayı için tıklayız

SINEMA.COM YENİLENDİ


1999 yılından bu yana sinema konusunda bilgi ve içerik sunan ‘sinema.com’, artık sadece bilgi değil yüksek görüntü kalitesi ile fragmanlara göz atmaktan, film ve dizi izlemeye varan, geniş bir video arşivini takipcilerine sunmaya başlıyor…


Haber detayı için tıklayız

YERLİ DİZİ Mİ HABER Mİ?


Geçtiğimiz hafta, reklamveren tarafından en çok tercih edilen program içeriği hangisi oldu? Hangi yapımlar daha çok reklam alırken hangileri reklamverenden daha az ilgi gördü.


Haber detayı için tıklayız

GAZETECİ HAYIRSEVENER CİNAYETİ 'ÖRGÜTLÜ' SUÇA GİRDİ


Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde Güney Marmara'da Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener'in öldürülmesiyle ilgili sekiz ay sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.


Haber detayı için tıklayız